
Laguna Char Kew Tiaw by mabhar@gmail.com
Bahan A:
Isi Udang fresh
Cili boh
Sos tiram
Air secukupnya
Bahan B:
Kicap cair
Stok Ikan
Sos tiram
Air secukupnya
Bahan C:
Kew Tiaw saiz kecil
Udang saiz besar
Bawang merah dan putih dikisar
Daun Kucai
Taugeh
Telur
Cara memasak bahan kuah.
1) Campurkan bahan A dan ditumis sehingga masak dan letak dalan bekas asing.
2) Campurkan bahan B dan ditumis sehingga masak dan letak dalam bekas asing.
Cara memasak Char Kew Tiaw
1) Tumis bawang putih dan merah masukkan udang dan bila separuh masak angkat udang
2) Masukkan kuah A dan B mengikut cita rasa banyaknya kerana kuah A untuk lemak dan pedas dan kuah B untuk masin. GUNAKAN API YANG KUAT
3) Mengelegak masukkan kew tiau, kucai, taugeh, udang goeng dan akhir sekali telur gaul 1 minit dan angkat.
Siap utk dimakan, lagi2 dgn cabai jeruk..kecurrr lidah..
No comments:
Post a Comment