Daisypath Anniversary tickers

Daisypath - Personal pictureDaisypath Anniversary tickers

Wednesday, February 27, 2008

Resipi kecur lidah Char Kway Teow

It’s hard to find a perfect recipe on the net of how to make char kway teow and this below recipe I accidentally found in a junk blog of gas memasak Petronas. The pic of char kway teow look so great… must try this today..yumm..em em.








Laguna Char Kew Tiaw by mabhar@gmail.com

Bahan A:
Isi Udang fresh
Cili boh
Sos tiram
Air secukupnya

Bahan B:
Kicap cair
Stok Ikan
Sos tiram
Air secukupnya

Bahan C:
Kew Tiaw saiz kecil
Udang saiz besar
Bawang merah dan putih dikisar
Daun Kucai
Taugeh
Telur

Cara memasak bahan kuah.

1) Campurkan bahan A dan ditumis sehingga masak dan letak dalan bekas asing.
2) Campurkan bahan B dan ditumis sehingga masak dan letak dalam bekas asing.

Cara memasak Char Kew Tiaw
1) Tumis bawang putih dan merah masukkan udang dan bila separuh masak angkat udang
2) Masukkan kuah A dan B mengikut cita rasa banyaknya kerana kuah A untuk lemak dan pedas dan kuah B untuk masin. GUNAKAN API YANG KUAT
3) Mengelegak masukkan kew tiau, kucai, taugeh, udang goeng dan akhir sekali telur gaul 1 minit dan angkat.

Siap utk dimakan, lagi2 dgn cabai jeruk..kecurrr lidah..

No comments: